De afmetingen van piercingsieraden

Bezig met laden...

Meet je piercingsieraden op

Als je niet helemaal zeker bent wat juist de afmetingen zijn van je sieraden, dan hebben we hier een heel handig hulpmiddel voor je. Het enige dat je nodig hebt is je huidige sieraad en een bankkaart of een andere plastieken kaart. 

Staafdikte

Op Bodymod zijn alle afmetingen (diameter, lengte en schroefdraaddikte) in millimeter aangegeven. Sommige andere online winkels werken met met maten als "gauge". De schroefdraaddikte, ook wel staafdikte genaamd, is de dikte van de staaf. Heb je dus bijv. een tongpiercing met een staafdikte van 1,6 mm dan betekent dit dat de doorsnede van het staafje 1,6 mm bedraagt. 

Lengte

Ook de lengte van onze sieraden wordt in millimeters weergegeven, tenzij dat anders in de beschrijving vermeld staat. De lengte van een sieraad wordt gemeten van het ene uiteinde naar het andere (de afstand tussen beide balletjes). Bij gebogen staven zoals bijv. een wenkbrauwpiercing of een navelpiercing wordt niet de totale lengte van het staafje gemeten maar enkel de afstand in rechte lijn tussen de schroefdraad tussen beide uiteindes, anders gezegd, de rechte afstand tussen beide balletjes en dus enkele het "zichtbare" stuk van de staaf. 

Diameter

Wanneer er gesproken wordt van diameter, zijn er verschillende manieren om het begrip te interpreteren, maar meestal doelt men dan op het concept "baldiameter" of "stretchdiameter". 

Het kan misschien verwonderlijk zijn wanneer voor balletjes twee verschillende maten gebruikt worden: diameter en staafdikte. De term diameter verwijst naar de diameter van het balletje zelf, terwijl de staafdikte aangeeft met welk type staven een bepaald balletje gebruikt kan worden. Wordt er bijv. 1,6 mm aangegeven als staafdikte, dan verwijst dat naar de dikte van de schroefdraad van het balletje en zal het balletje perfect voor tongpiercings te gebruiken zijn, waarvan de staafjes standaard 1,6 mm dik zijn. Is dat echter 1,2 mm, dan zal het balletje te klein zijn voor een tongpiercing, maar wel ideaal zijn voor de meeste labrets. 

Het woord stretchdiameter verklaart zichzelf en verwijst naar de diameter van het gat van je stretch. Bij zulke sieraden wordt het dunste punt gemeten, dat zich meestal in het midden van het sieraad bevindt. Het is zeker wenselijk dat alle afmetingen vermeld worden (lengte/hoogte/breedte), maar aangezien de afmetingen voor de meeste sieraden sterk verschillen, al naargelang de diameter van het sieraad, is het moeilijk om voor alle plugs, tunnels en tapers alle afmetingen aan te geven. Je bent echter altijd welkom om ons te contacteren als je graag alle afmetingen van een specifiek sieraad zou willen weten. Hieronder kan je bekijken wat we hierboven beschreven hebben.  

Onder de afbeeldingen kan je ook meer over de standaardafmetingen van de verschillende piercings lezen. 

Lengte

Staafdikte

Diameter van het balletje

Lengte

Staafdikte

Diameter van het balletje

Diameter van het balletje

Staafdikte

Lengte

Diameter

Staafdikte

Diameter van het balletje

Diameter

Staafdikte

Diameter van het balletje

Diameter

 

 

Vuistregel

Er zijn een aantal standaardafmetingen bij piercings, zo wordt bijvoorbeeld voor alle piercings in het gebied van het hoofd een staafdikte van 1,2 mm gebruikt , behalve voor tongpiercings die standaard 1,6 mm dik zijn. Deze normen worden niet altijd 100% gevolgd, omdat sommige mensen bijv. vollere lippen hebben als andere personen en dus liplabrets van 1,6 mm gebruiken ipv 1,2 mm. Hetzelfde geldt voor wenkbrauwpiercings, uitzonderlijk zal voor bepaalde personen een sieraad met staafdikte 1,6 mm gebruikt worden ipv 1,2 mm... 
Hier vind je de standaardafmetingen (S= staafdikte en L= lengte):

  • Tongpiercing: T: 1,6 mm. L: 16 mm.
  • Navelpiercing: T: 1,6 mm. L: 10 mm.
  • Lippiercing: T: 1,2 mm. L: 8 mm.
  • Wenkbrauwpiercing: T: 1,2 mm. L: 8 mm. - 10 mm.
  • Neuspiercing: T: 1,0 mm. L: 8 mm.
  • Tepelpiercing: T: 1,6 mm. L: Afhankelijk van de grootte van de tepel