Navelpiercing

Piercinginformatie

Helingsperiode: 6 - 12 maanden Staafdikte: 1,6 mm Lengte: 10 mm Pijnschaal (1 - 10): 2

Navelpiercing

Navelpiercings behoren tot de meest populaire piercings wereldwijd. Vandaag de dag zijn het normaliter meisjes die zich zo een piercing laten zetten, maar aan het einde van de jaren 80 waren navelpiercings ook zeer populair bij mannelijke punkers.

Wat is een navelpiercing?

Een navelpiercing kan op twee verschillende manieren gestoken worden. Het vaakst wordt een navelpiercing in de huid direct boven de navel gezet. Tussen twee punten, die ongeveer 1 cm van elkaar liggen, wordt dan een gaatje geprikt waardoor een gebogen staafje geschoven wordt.

Het andere type navelpiercing krijg je wanneer het gaatje direct onder de navel geprikt wordt. Dat wordt ook een "top-down navelpiercing" genoemd en betekent dat je het sieraad moet omdraaien, zodat het grotere sluitballetje in de navel komt te liggen.

Hoe wordt een navelpiercing gezet?

Een navelpiercing wordt eigenlijk zoals de meeste andere piercings gestoken. Eerst bespreek je dus waar de piercing juist gezet moet worden en daarna wordt de omgeving gesteriliseerd en wordt gemarkeerd waar het gaatje moet komen. Het is zeer belangrijk dat de huid perfect proper is en er zowel een steriele wegwerp stift als veel desinfecteerspray gebruikt wordt. Vervolgens zal de piercer met behulp van een steriele tang een stuk huid van de navel vastpakken en samen duwen zodat er een canule door gestoken kan worden. Een korte prik later is de navel gepierct en dan wordt het sieraad snel op zijn plek gezet. Daarna wordt de tang verwijder en de huid nogmaals gereinigd. Zo is de procedure al snel voorbij, en zelfs het "pijnlijke" gedeelte duurt maar een paar seconden. Onder andere de "korte pijn" maakt deze piercing zo populair bij jongeren onder de 18 jaar.

Er is geen leeftijd vastgesteld vanaf wanneer je een navelpiercing mag en kan dragen, maar zolang je geen 18 jaar oud bent, moet je in het bezit zijn van een volmacht van je ouders, die in het beste geval ook nog eens aanwezig zijn tijdens het zetten van je piercing. Professionele piercingstudios leggen daar erg veel nadruk op, omdat hen zo niets verweten kan worden, mocht er onduidelijkheid bestaan over de toestemming van je ouders. Je kan dus ook een navelpiercing laten steken als je bijv. 16 jaar bent.

Welke sieraden worden er gebruikt?

Voor navelpiercings wordt normaal gezien een gebogen staafje met twee piercingballetjes op de uiteinden gebruikt. Het is typisch dat één balletje altijd groter is dan het andere en aan de onderkant van het staafje zit, zodat het in de navel ligt. Dit balletje wordt dus onderaan geplaatst, zodat het in de navel zelf komt te liggen en niet naar buiten steekt, waar het zich eventueel in de kledij zou kunnen vasthaken. Wordt een top-down navelpiercing gezet, dan wordt het grotere balletje aan de bovenkant bevestigd, zodat het in de navel ligt. Sommigen verkiezen een ring of twisterring als sieraad. We willen hierbij opmerken dat we je aanraden om dit soort sieraden enkel en alleen in volledig genezen piercings te gebruiken.

 

Welk materiaal te kiezen?

Voor nieuwe navelpiercings wordt zowat altijd gekozen voor titanium. Desalniettemin wordt het ook steeds populairder om micro-gepolijst chirurgisch staal te gebruiken, omdat dit geen nikkel vrijgeeft en het materiaal goedkoper is. Gebruikt de piercer chirurgisch staal, dan kan het zetten van een navelpiercing goedkoper aangeboden worden.

Lijd je echter aan een nikkelallergie, dan moet je altijd titanium gebruiken.

Zodra de helingsperiode voorbij is, kan je van sieraad wisselen. Je mag gedurende het genezingsproces echter niet zelf je navelsieraad vervangen.

Doe je veel aan sport, dan heb je er baat bij om je navelpiercing onmiddellijk te laten voorzien van een sieraad uit PTFE. Dat materiaal kan namelijk in de sterilisator en is daarenboven ook zeer flexibel. Zeker als je paard rijdt, handbal beoefent of andere gelijkaardige sporten doet, is het beter om een materiaal te gebruiken dat zich bij slagen of stoten mee plooit en niet zo stijf is als bijv. staal.

Zodra het genezingsproces voorbij is, kan je uit verschillende materialen kiezen. De meest gebruikte zijn o.a. acryl, PTFE, chirurgisch staal en titanium, al deze materialen zijn heel veilig en goedgekeurd volgens de EU-normen wat betreft piercing. Bovendien zijn er nog veel andere materialen beschikbaar, waar je hieronder meer over kan lezen:

Welke afmetingen worden er gebruikt?

De standaardmaat voor navelpiercings is 10 mm lang en 1,6 mm dik. Dit zijn de afmetingen van een nieuwe piercing, sommigen ervaren echter dat de piercing er weer uitgroeit en in dit geval wordt een korter staafje gebruikt. Lees hier verder meer over.

Heb je graag een navelpiercing die écht in het oog springt, gebruik dan een model met een bovenste balletje van 5 mm en een onderste sluitingsballetje van 8 mm. Draag je liever een iets subtieler sieraad, kies dan voor balletjes met een grootte van 4 en 6 mm. Er bestaan daarenboven nog oneindig veel ontwerpen die voorzien zijn van een extra hanger.

Kan mijn navelpiercing uitgroeien?

Ja, alle navelpiercings kunnen uitgroeien, dat is een risico dat er nu eenmaal bij hoort. De personen bij wie dat voorkomt, hebben vaak tijdens de helingsperiode al problemen met hun navelpiercing. Vaak gaat het over piercings die niet goed verzorgd zijn geweest of die niet genoeg rust gehad hebben tijdens hun genezingsproces. Zorg er dus altijd voor dat je piercing genoeg rust krijgt en altijd op de juiste manier verzorgd en gereinigd wordt.

Je kan je een gratis gids laten opsturen waarin we beschrijven hoe je je navelpiercing precies moet verzorgen. Volg simpelweg deze link.

Bemerk je jammer genoeg dat je navelpiercing aan het uitgroeien is, dan zijn er twee opties. Doe je sieraad uit, laat de piercing volledig herstellen en laat een nieuwe steken. Dat is de oplossing waar de meeste personen uiteindelijk toch voor moeten kiezen, omdat het lichaam meestal niet stopt met het afstoten van navelpiercings die begonnen zijn uit te groeien. De andere mogelijkheid is om te proberen een korter staafje voor je sieraad te gebruiken. Je vind niet gemakkelijk bijzonder veel mooie sieraden met een lengte van 8 of zelfs 6 mm, maar er bestaat gelukkig een trucje om toch sieraden van die lengte te verkrijgen en dat heet "acryl". Als je een piercingsieraad hebt uit acryl of PTFE, dan kan je het staafje daarvan zelf op maat afsnijden met een doodgewone huis-tuin-en-keuken schaar. Neem daarna een metalen balletje met een interne schroefdraad van 1,6 mm en schroef dit gewoon op je het ingekorte staafje van je sieraad. Dat is super simpel en alvast een goed alternatief.

Geef een reactie